PANDEMIA de CORONAVIRUS | Organizația Mondială a Sănătății avertizase statele, inclusiv România, încă din ianuarie despre noul COVID-19

PANDEMIA de CORONAVIRUS | Organizația Mondială a Sănătății avertizase statele, inclusiv România, încă din ianuarie despre noul COVID-19
Ipoteza epidemiologilor: coronavirusul a suferit mutații / Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ
Publicat: 30/03/2020, 11:34
Actualizat: 30/03/2020, 11:53

Organizația Mondială a Sănătății a a apreciat la 11 martie 2020 SARS-COV-2 drept pandemie, după ce la venivel mondial existau zeci de mii de cazuri de îmbolnăvire și mii de decese cauzate de acest virus. 

Organizația Mondial a Sănătății s-a reunit în 22-23 ianuarie 2020 și a dispus o serie de măsuri prin care statele trebuie „să asigure gestionarea infecțiilor cu noul coronavirus, inclusiv supravegherea activă, depistarea timpurie, izolarea și tratamentul cazurilor, urmărirea contactelor și prvenirea răspândirii continue a infecției”.

Informațiile se regăsesc într-un document din cadrul Ministerului Sănătății din România înregistrat la data de  23 martie 2020.

Document din cadrul Ministerului Sănătății – Direcția de Sănătăte Publică

Evoluția COVID-19

Pe 31 decembrie 2019, municipalitatea Wuhan din provincia Hubei, China, a raportat un număr de cazuri de pneumonie cu etiologie necunoscută.

Până la 9 ianuarie 2020, Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor a identificat un nou coronavirus COVID-19 ca agent cauzator al acestui focar.

La 30 ianuarie 2020, cu peste 9.700 de cazuri confirmate în China și 106 cazuri confirmate în alte 19 țări, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat focarul o urgență internațională pentru sănătate publică (PHEIC), acceptând sfaturile Comitetul de urgență privind reglementările internaționale în domeniul sănătății (IHR).

La 11 februarie, în urma celor mai bune practici ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru numirea noilor boli infecțioase umane, OMS a numit boala COVID-19, scurt pentru „boala coronavirusului 2019”. În aceeași zi, Comitetul internațional pentru taxonomia virușilor (ICTV) a anunțat „sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2)” drept numele noului virus care provoacă COVID-19.

16 ianuarie

Organizația Panamericană pentru Sănătate / Organizația Mondială a Sănătății (OPS / OMS) recomandă statelor membre, având în vedere posibila apariție a evenimentelor legate de noul coronavirus (nCoV), să se asigure că lucrătorii din domeniul sănătății au acces la informații actualizate despre boală, să fie familiarizat cu principiile și procedurile de tratare a infecțiilor cu n-COV și să fie instruit să întrebe despre istoricul de călătorie al pacientului pentru a conecta aceste informații cu datele clinice. OPS / OMS monitorizează îndeaproape evoluția epidemiologică a situației și va oferi îndrumări mai detaliate atunci când este disponibil.

20 ianuarie

De la Alerta Epidemiologică privind noul coronavirus (2019-nCoV) publicată pe 16 ianuarie 2020 și până la 20 ianuarie 2020, patru țări au raportat Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cazuri confirmate de infectare: China (198 de cazuri, inclusiv trei decese, 2 cazuri la Beijing și 1 caz în Guandong, toate importate din Wuhan), Japonia (1 caz, importat din Wuhan, China), Thailanda (două cazuri importate din Wuhan, China ) și Republica Coreea (1 caz importat din Wuhan, China).

27 ianuarie

De la Actualizarea Epidemiologică a noului coronavirus (2019-nCoV) publicat la 20 ianuarie 2020, un total de 2.801 de cazuri de noi infecții cu coronavirus (2019nCoV), inclusiv 80 de decese, au fost raportate la nivel global pe 27 ianuarie 2020. Din cele 2.800 de cazuri confirmate raportate, 99% (2.761 de cazuri) au fost raportate din China, inclusiv în Hong Kong (8 cazuri confirmate), Macau (5 cazuri confirmate) și Taiwan (4 cazuri confirmate). În timp ce au fost raportate cazuri de infecție nCoV 2019 în 30 de provincii și trei regiuni administrative speciale dinChina, 51% (n. r. 1.423) dintre ele erau din provincia Hubei, unde au fost afectați lucrătorii din domeniul sănătății și virusul se transmiterea de la om la om, ajungând la cazuri de infectarea „la a patra generație”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Schimbare pentru cei care au CONT LA BANCĂ. Decizia finală a fost luată chiar acum...
E interzis cu desăvârșire astăzi. Ce nu pot face credincioșii
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Milioane de oameni îi datorează viaţa acestui om. Invenţia sa avea să revoluţioneze medicina
×